Home

Koos Spee

De Overstap

Na twaalf jaar bij de Haagse Politie gewerkt te hebben stapte Spee in 1980 over naar het Openbaar Ministerie. Tot 1992 werkte hij in Utrecht als verkeersschout en officier van justitie. Daarna was hij drie jaar werkzaam als officier van justitie in een landelijk fraudeteam.

Landelijk Verkeersofficier

Vanaf 1995 tot 2011 werkte Spee als Landelijk Verkeersofficier van Justitie. Tot 2009 was hij hoofd van het door hem zelf opgerichte Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie.

In die periode liep het aantal bekeuringen door de op initiatief van Spee sterk toegenomen handhaving op van 4 miljoen naar 12 miljoen. Op zich is dat geen verdienste. Wel belangrijk is dat het aantal verkeersslachtoffers mede door de toegenomen handhavingsdruk daalde van 1200 naar 750 per jaar.
Voor zijn grote bijdrage aan de verkeersveiligheid werd Spee door Hare Majesteit in 2007 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

VerkeerDeBaas

Naast Landelijk verkeersofficier van justitie was Spee de laatste jaren voor zijn afscheid bij het OM ook Raadsadviseur van het College van Procureurs Generaal. Nu is Spee de drijvende kracht achter Adviesbureau "VerkeerDeBaas"

Boeken en nevenfuncties

Spee is schrijver van de boeken 'Ik rij als een Scheermes', 'Jij mag alleen eisen', 'Effe Gas Terug' en 'APK voor de automobilist'. Daarnaast was hij een aantal jaren columnist van een aantal (dag) bladen. Sinds 2002 werkt hij mee aan het programma Wegmisbruikers, een verkeersprogramma dat wekelijks op de tv verschijnt en ruim 1 miljoen kijkers per aflevering trekt.

Verder heeft hij naast zijn werk altijd maatschappelijke betrokkenheid getoond door bestuursfuncties te bekleden op scholen, in de kerk, de politiek, bij de moestuinvereniging en in de klachtencommissie van de verzorgingstehuizen in Zeist/Veenendaal. Ook is Spee sinds 2005 commissaris bij Rabobank Utrechtse Heuvelrug.


KooSpee

Het Nederlands elftal had van mij best iets meer mogen schitteren op het WK, maar ik heb er meer van genoten dan die Valentijn Driesen vd Telegraaf. Wat een azijnpisser.

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren